top of page
  • Poza scriitoruluiAndreea

Treptele sănătății în filozofia asiatică


Așa cum am vazut într-un articol anterior, pe care dacă nu l-ai citit îl poți gasă aici, doctorii și filozofii chinezi au descoperit cu peste 6000 de ani în urmă cum pătrunde boala în organism și care este sistemul de apărare al acestuia.


Wai qi-ul (sistemul de apărare).

Este o energie vitală puternică care protejează corpul din exterior și este generată de patru surse :

Jing-qi - energia moștenită genetic, este o cantitate determinată, care se consumă pe parcursul vieții.

Gu-qi - energia care se asimilează din alimentație și apă, este depozitata în organele digestive și apoi se distribuie in organism.

Shen-qi - energia asimilata din relațiile interumane si natură, aceasta energie este împrăștiată de inima în întreg corpul.

Da-qi - energia care se asimilează prin respirație, este depozitata in plămâni si distribuita în tot corpul.


In gândirea asiatică factorii care pot slabi wai-qi-ul (sistemul imunitar) sunt factorii climaterici și factorii emoționali.


FACTORII CLIMATERICI

Vântul - asociat cu elementul lemn, anotimp primăvara. Cu cât corpul este mai mult expus la vânt, pot apărea anumite deranjuri, dureri musculare, crampe musculare, amorțeli, dureri de cap, probleme de coordonare, amețeli, tremur.


Arșița - asociata cu elementul foc, anotimp vara, arșița peste măsura afectează inima si spiritul. In inima se găsește Shen (spiritul). Deranjuri: răceala de vara, deranjul pielii, deranjul somnului, artrita, roșeața limbii, sinuzita, puls mare, sete extremă.

Terapii - acupunctura, fitoterapie


Umiditate - element pământ, anotimp vara târzie, umiditatea se simte la trecerea dintre anotimpuri, probleme cu tensiunea, articulații rigide, oboseala, inflamarea sistemului limfatic, infecții.

Terapii - tai chi , yoga, înot, mers.


Uscăciunea - asociată cu elementul metal, anotimp toamna, deranjuri, angina pectorala, tuse uscata, constipație, piele uscata, unghii crăpate, par subțire si uscat.

Terapii - acupunctura, fitoterapie


Frigul - asociat cu apa, anotimpul iarna, deranjuri la vezica urinara si rinichi, dureri de cap, îngreunarea circulației sângelui, dureri in partea de jos a spatelui.

Terapii - acupunctura, fitoterapie, exerciții fizice.


FACTORII EMOȚIONALI

Bolile sunt influențate de emoții si spirit, anumite probleme emoționale au o influență directă asupra anumitor organe, armonia corpului este influențată de cele cinci deranjuri emoționale.

Furie – ficat - asociata elementului lemn. Dacă știm sa controlam furia si să o eliberam cum trebuie, putem preveni si rezolva probleme fizice si psihice. Dezechilibre : iritabilitate, frustrare, dureri de cap, probleme cu somnul, bufeuri, hemoroizi.


Bucurie – inima - asociata elementului foc, când inima este puternic stimulată sau iritată, răspândește arșița în întreg sistemul, apar simptome de râs permanent sau oboseli nervoase. La stimularea focului pe o durată mai lungă apar deranjuri precum: insomnii, puls oscilant, palpitații, inflamarea vezicii urinare.


Griji - stomac- asociata elementului pământ, mila naturala pentru alții care degenerează într-o frica obsesiva apar gândurile si ideile care ne dau peste cap, daca pământul stagnează energia la stomac ne da senzația de greu, stricat, leneș, pentru a aduce armonia, energia trebuie concentrata în prezent.


Tristețe - plămâni - asociata elementului metal, când tristețea este excesiva, energia se contracta si curge încet, apare interiorizarea, probleme la coloana, încheieturi, boli respiratorii, boli la intestine. Spiritul si corpul devin rigide, țepene si amorțite. Tristețea este un sentiment care trebuie arătat in anumite situații dar după aceea trebuie lăsat, închideți ușor ușa trecutului si focalizați-vă pe prezent.


Frica – rinichi - asociata elementului apă, frica la momentul potrivit ne ajuta sa fim prezenți, însă frica excesiva coboară energia, ne încetinește capacitatea de a gândi si a reacționa si poate duce la deranjuri precum: artrita, infecții urogenitale, probleme sexuale, tensiune ridicata, accidente vasculare.


Dacă una din aceste emoții ne domina si noi nu suntem in măsură să o exprimam, se construiește o apăsare, energia vitală devine slabă, sistemul imunitar slăbește si suntem astfel predispuși bolilor.


Wai-qi-ul (sistemul imunitar), poate fi afectat din lipsa alimentelor, energia scăzută, mișcarea fizica excesiva, ieșirea din liniște si relaxare, stres, relații sociale nefericite. Atunci factorii climaterici si factorii emoționali pot aduce paguba corpului, sufletului si spiritului.


Când sistemul de apărare este atacat, trebuie sa recunoaștem simptomele, să observam semnalele care apar si sa le înțelegem.


Medicina tradițională chineza interpretează răceala ca pe un semnal al scăderii wai-qi-ului și arată că omul și-a pierdut din prezență.

Tratament – alimentația adecvată și acupunctura.


Daca omul ar cunoaște potențialul si conștientiza forța lui, si ar putea dezvolta si întări puterea din el.

DESCOPERA ESENȚA DIN TINE!!!

166 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page