top of page
  • Poza scriitoruluiAndreea

Acupunctura și sănătatea în filosofia chineză


Cu peste 6000 de ani în urmă, filozofii si doctorii chinezi... au analizat modul în care boala poate pătrunde în organism.

Ei au descoperit că organismul uman are patru sisteme de apărare împotriva bolilor:

  1. Primul sistem, numit Wai-Qi, este poziționat în exteriorul corpului omenesc.

  2. Al doilea sistem, numit Qi, se găsește sub piele și este reprezentat de energia vitală care circulă printr-un sistem de canale numite meridiane.

  3. Al treilea sistem, este sângele, care circulă prin organism si transportă nutriții esențiali menținerii vieții.

  4. Al patrulea sistem, este reprezentat de organe care sunt considerate trupele de elita ale corpului, care apăra tot timpul inima și sufletul.

Boala nu poate apărea daca energia vitala se găsește in stare de armonie, dacă se mișcă liberă si e in permanenta renaștere. În medicina chineză se consideră că o boală apare atunci când în corp apare un dezechilibru energetic.


Cu cât dezechilibrul este observat mai devreme, in caz ca energia este slaba putem sa o întărim, sau in caz ca este rebela, sa o liniștim.


Aceasta diferență subtila, intre sănătate si boala, ne poate ajuta sa înțelegem semnale, afectarea sistemului imunitar al corpului ne aduce aminte ca trebuie întărit si susținut, ca el sa funcționeze in stare optimă.


Durerea nu trebuie ignorata si nici să ne sperie. Trebuie sa vedem durerea ca un important element al corpului si sa înțelegem ca este un simptom al energiei blocate in organism.


Decât sa trăim într-o frica permanenta din cauza bolilor, mai bine ne-am apăra in așa fel încât corpul, sufletul si spiritul sa rămână in armonie.


Wai-Qi

Este o energie vitală puternică care protejează corpul din exterior și este generată de patru surse :

  1. Jing-qi - energia moștenită genetic, este o cantitate determinată, care se consumă pe parcursul vieții.

  2. Gu-qi - energia care se asimilează din alimentație și apă, este depozitata în organele digestive și apoi se distribuie in organism.

  3. Shen-qi - energia asimilata din relațiile interumane si natură, aceasta energie este împrăștiată de inima în întreg corpul.

  4. Da-qi - energia care se asimilează prin respirație, este depozitata in plămâni si distribuita în tot corpul.


Atâta timp cat noi ne hrănim bine, respiram un aer curat, avem relații bune, ne găsim in armonie cu mediul înconjurător in care trăim, energia Wai-qi este puternică si corpul omenesc invincibil.


Qi

Energia vitală din interiorul corpului uman curge de-a lungul unor meridiane, formate la rândul lor din puncte energetice sau centri energetici.


Meridianele energetice

Hrănesc și susțin viața din regiunea anatomică a corpului uman prin care trece. Dacă prin meridianul respectiv nu curge energie, atunci acea zonă din corpul fizic va fi afectată de acest deficit.


Centrii și punctele energetice situate de-a lungul unui meridian au rolul de a regla debitul de energie și, în același timp, de a o prelucra pe aceasta, dându-i o vibrație sau frecvență optimă pentru zona prin care trece.


Dezechilibrul energetic are ca rezultat boala in corpul fizic. În acest sens meridianul este calea, iar ramura de lângă meridian este colateralul. Astfel, meridianul este trunchiul principal și colaterale sunt ramurile.


Meridianele energetice au un traseu clar în corpul fizic și sunt invizibile, pe când colateralele se ramifică asemenea unei rețele și sunt conectate la organe, pori, piele, mușchi, oase.


Acupunctura

Este o metodă străveche folosită pentru a pentru a preveni îmbolnăvirea orgnismului, prin eliminarea dezechilibrelor care pot să apară în sistemul energetic al organismului.

Blocarea meridianelor, deranjul energetic, duce la apariția bolilor.


Echilibrați si centrați din punct de vedere energetic, suntem sănătoși și în plan fizic.


Clinica Energia Vieții vă ajută să vă mențineti sau să vă refaceti echilibrul energetic al organismului prin sedințe de acupunctură care pot fi combinate și cu alte terapii energetice sau de masaj.

250 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page