top of page
  • Poza scriitoruluiAndreea

Corpurile subtile ale omului


O structură simplă a corpurilor din care este alcătuit omul:

CORPUL FIZIC

Corpul fizic din punct de vedere genetic - Alcătuit din oase, carne, sânge, organe interne etc., acest corp este cunoscut de majoritatea oamenilor, fiind corpul cu care cei mai mulţi dintre oameni se identifică, cu toate că nu reprezintă decât partea vizibilă, identificabilă prin intermediul organelor de simţ, a fiinţei umane. Componenta de bază a corpului fizic este celula, iar structura de bază este ADN-ul. Fiecare trup uman este alcătuit din mii de miliarde de celule. Ele sunt specializate pe diverse componente ce alcătuiesc corpul, formând ţesuturi şi organe. ADN-ul este prezent în toate celulele vii şi poartă trăsăturile corpului din punct de vedere biofizic.

La ora actuală, corpul fizic este bine structurat de către ştiinţă cu toate că cele mai multe procese ce au loc la nivel micro şi macrocelular nu sunt încă destul de bine înţelese, deoarece nu se face o legătură clară cu celelalte corpuri subtile, în special cu structura energetică a corpului fizic, care este corpul eteric. Corpul fizic este copia şi extensia corpului eteric în planul manifestării fizice.


2. CORPUL ETERIC sau CORPUL ENERGETIC

Corpul energetic reprezinta matricea energetica a corpului fizic. Reprezentarea acestui corp este dificila deoarece el se intrepatrunde cu materia fizica si cu corpul spiritual, fiind de fapt liantul dintre cele doua.

Meridianele energetice sunt responsabile de buna functionare a fluxului energetic prin corp. Aceste canale energetice se intersecteaza si acolo unde se intalnesc de 7 ori apar nodurile de camp bioenergetic care nu sunt altceva decat punctele folosite in acupunctura sau presopunctura. Intersectia a 14 meridiane formeaza un centru energetic minor numit chakra secundara iar intersectia a 21 de meridiane formeaza un centru energetic major sau chakra principala.

Chakrele, poarta catre celelalte corpuri.

De corpul energetic sunt legate si celebrele chakre, care sunt puncte energetice ale organelor. Sunt cunoscute 7 chakre principale si altele sute secundare, depistate si vindecate prin acupunctura. Cele 7 primare sunt aliniate de-a lungul coloanei vertebrale (de aici si masajele exotice cu 7 pietre aliniate pe spate).

Aceste puncte de energie nu se rezuma insa doar la buna functionare a organelor, ci au un rol si pe partea sentimentala, omul alternand datorita chakrelor stari sufletesti diferite (venite dinspre celelalte corpuri prin acest liant numit corp energetic, prin chakre). Pentru ca sentimentele apartin domeniului spiritual.

In cadrul acestor puncte energetice, yoghinii aduc la cunostinta energia kundalini. Aceasta energie, potrivit hindusilor, este generatoare de stari sufletesti inaltatoare, contradictorii si modificari bruste ale comportamentului spiritual.

3 CORPUL ASTRAL.

Corpul astral mai este numit şi corpul emoţional deoarece este sediul senzaţiilor, emoţiilor şi sentimentelor. Este de asemenea zona de proiecţie a tuturor corpurilor subtile, de aceea este foarte animat şi volatil.


4. CORPUL MENTAL

Acest corp se ocupa de gandurile concrete, de partea rationala a omului. Dupa moarte, acesta este separat de constiinta, dar chiar si asa poate trai independent de ea. Corpul mental se manifesta in mod deosebit in masinaria transmiterii informatiilor de la creier la fiecare celula si invers. Particulele corpului mental sunt intr-o continua miscare, foarte rapida, atragand in mod permanent materia de care are nevoie.

Acest corp reprezinta striatii cu legaturi in zona creierului, caci creierul este centrul fizic, palpabil al corpului mental. Corpul mental, de obicei, evolueaza odata cu cresterea omului. Corpul mental vibreaza la frecvente joase, dar si atunci la gandurile pozitive, foarte joase la cele negative. Hindusii spun ca fiecare corp mental se reinnoieste viata dupa viata, la infinit, dar unitatea mentala, sprijinul nonfizic al corpului mental ramane aceeasi


5. CORPUL CAUZAL

Acesta are legaturi puternice cu tot ce inseamna aspecte legate de trecut: amintiri recente, intamplari din vietile anterioare etc. In cadrul corpului cauzal putem vorbi despre un atom-germene. Acesta este ca un microcip conectat la sufletul fiecareia dintre fiinte si o urmeaza de la o viata la alta, sau de la un ciclu al existentei la altul.

Nu ati observat ca de indata ce traim ceva dificil, care ne macina, o parte din noi are tendinta sa se ancoreze acolo ca si cum ar fi un fel de propagare ancestrala?

Celulele noastre se-mbiba si repercuteaza suferinta asupra atomului germene, o imprima in acesta pana ce face sa iasa la suprafata, eventual intr-o (alta) viata, atata vreme cat durerea este abonata cu prezenta. Daca marca cauzala este veche ea poate sa reapara pe drum.

Insa, potrivit viziunii asiatice, noi nu ducem dupa noi aceeasi problema prin vietile noastre, unele sunt tinute ca rezerve altele aparand ca lectii ale evolutiei si a legilor vietii respective.


Odata cu corpul cauzal se incheie ciclul corpurilor initiatice. Ultimele doua corpuri sunt, spre deosebire de cel fizic, cu care am inceput, mai putin dense dar mai luminoase, mai pline de viata. Odata constienti de corpurile atmic si budic vom fi prezenti in constiinta universala care este omniprezenta si care depaseste granitele timpului.

Religiile asiatice definesc cel mai bine starea noastra de extaz, explicand prin corpurile budic si atmic energia divina care se gaseste in noi si pe care doar trebuie sa o accesam, atunci cand accesam de altfel si constiinta universala.


6. CORPUL BUDIC

Este penultimul corp si este, fata de celelalte, superior ca nivel de vibratie si este constientizat prin meditatiile buddhiste sau de tip Zen. Din punct de vedere astrologic, acest corp este guvernat pe domeniul sentimental de planetele Venus (Luceafarul in termeni populari) si Marte.

Corpul budic este in stransa legatura cu corpul astral. in corpul budic sunt puse in practica visarile din corpul astral, tot in corpul budic sunt practicate si decorporalizarile (in religia buddhista este foarte cunoscut acest aspect), noul Buddha trebuind sa accepte conditia astrala a individului ales, daca acestea nu sunt compatibile se cauta un alt initiat spiritual, cu o frecventa de vibratie mai mare.

Titlul de budic al acestui corp vine evident de la buddhism, invataturile buddhismului fiind realizarea completa a potentialului intrinsec al corpului, vorbirii si constiintei.

7. CORPUL ATMIC

Acesta este nivelul Sinelui Divin Etern. Este sediul energiei universale, al "Duhului Sfant" in religia crestin-ortodoxa, practic este puterea divina. Lectia adusa de aceasta treapta corporala este sensul empatiei, al compasiunii si unirii constiintei personale cu cea a Divinitatii.

Trairea la nivelul acesta inseamna permanenta prezenta a constiintei in legatura identificatoare pe care fiinta individuala o are cu intreg Universul. Este, in fapt, suprema concretizare a faptului urmator: Constiinta Divina suprema este Sinele!

344 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page