top of page
guasha.JPG

Terapia Gua Sha

Terapia sau tehnica Gua Sha este o practică tradițională chinezească, înrudită cu acupunctura, care constă în presarea și fricționarea pielii cu o anumită intensitate, astfel încât starea de sănătate să fie restaurată. Prin acest procedeu se consideră că energia vitală Qi este deblocată și poate recircula liberă prin corp, vindecând bolile existente.

Denumirea terapiei este formată din doi termeni - „gua” se referă la acțiunea de „frecare” a pielii, iar „sha” (care înseamnă „nisip) face trimitere la rezultatul acestui proces, respectiv la punctele și petele mici roșii care apar pe piele, de forma nisipului.

 

Acest masaj al pielii duce la înroșirea ei, efectul fiind considerat o reacție terapeutică și un semn bun al procesului de vindecare. Similară acestei tehnici este și terapia cu ventuze, principiile de bază fiind aceleași, diferind doar modalitatea de aplicare.

Cum funcționează terapia Gua-Sha?

Terapeutul Gua Sha întinde ulei pe piele pentru a o lubrifia, apoi cu ajutorul mâinilor, dar mai frecvent a unor instrumente netede speciale din jad sau os, presează și fricționează destul de puternic pielea, urmând punctele de acupunctură și meridianele.

 

De obicei masajul Gua Sha se realizează pe spate, dar poate fi făcut și pe alte zone ale corpului (gât, umeri, membre). Sunt vizate în principal zonele musculare mai încordate, dar și cele mai deschise la culoare, unde nu se observă o circulație intensă a sângelui. Intensitatea fricționării pielii este în funcție de problema de sănătate care se dorește a fi rezolvată și forța fizică a terapeutului.

 

Masarea și presarea pielii se realizează până când pe piele încep să apară puncte și pete roșii (echimoze) numite sha, semne ale spargerii capilarelor, considerate a fi un indicator favorabil pentru procesul de vindecare, pentru că arată că sângele s-a pus în mișcare. Intensitatea culorii acestora este importantă pentru terapeut, pentru că îi indică nivelul de congestionare a sângelui și a forței Qi (dacă de exemplu acestea sunt închise la culoare, înseamnă că sângele a fost blocat pentru o perioadă mai lungă de timp în capilare).

 

Dacă aceste urme dispar mai greu, faptul este considerat un indicator al unei circulații sanguine defectuoase sau al unei ineficiențe funcționale a organelor din zona respectivă.

Beneficiile terapiei Gua-Sha

Gua sha poate reduce inflamația, deci este adesea utilizată pentru a trata afecțiuni care provoacă dureri cronice, cum ar fi artrita și fibromialgia, precum și cele care declanșează dureri musculare și articulare.

 

Una dintre teoriile care explică mecanismul de vindecare utilizând tehnica Gua Sha spune că prin această modalitate de fricționare a pielii se eliberează reziduurile de acid lactic sau uric care rămân în mușchi sau sub piele și ajută la decongestionarea sângelui, ducând ulterior la vindecare. Prin această stimulare, nu doar sângele ar fi ajutat să circule, consideră acești terapeuți, ci și forța Qi

Vă așteptăm!

bottom of page