top of page
  • Poza scriitoruluiAndreea

Terapia Gua Sha – caracteristici și beneficii


Terapia sau tehnica Gua Sha este o practică tradițională chinezească, înrudită cu acupunctura, care constă în presarea și fricționarea pielii cu o anumită intensitate, astfel încât starea de sănătate să fie restaurată. Prin acest procedeu se consideră că energia vitală Qi este deblocată și poate recircula liberă prin corp, vindecând bolile existente.


Denumirea terapiei este formată din doi termeni - „gua” se referă la acțiunea de „frecare” a pielii, iar „sha” (care înseamnă „nisip) face trimitere la rezultatul acestui proces, respectiv la punctele și petele mici roșii care apar pe piele, de forma nisipului.


Acest masaj al pielii duce la înroșirea ei, efectul fiind considerat o reacție terapeutică și un semn bun al procesului de vindecare. Similară acestei tehnici este și terapia cu ventuze, principiile de bază fiind aceleași, diferind doar modalitatea de aplicare.


Cum funcționează terapia Gua-Sha?


Terapeutul Gua Sha întinde ulei pe piele pentru a o lubrifia, apoi cu ajutorul mâinilor, dar mai frecvent a unor instrumente netede speciale din jad sau os, presează și fricționează destul de puternic pielea, urmând punctele de acupunctură și meridianele.


De obicei masajul Gua Sha se realizează pe spate, dar poate fi făcut și pe alte zone ale corpului (gât, umeri, membre). Sunt vizate în principal zonele musculare mai încordate, dar și cele mai deschise la culoare, unde nu se observă o circulație intensă a sângelui. Intensitatea fricționării pielii este în funcție de problema de sănătate care se dorește a fi rezolvată și forța fizică a terapeutului.


Masarea și presarea pielii se realizează până când pe piele încep să apară puncte și pete roșii (echimoze) numite sha, semne ale spargerii capilarelor, considerate a fi un indicator favorabil pentru procesul de vindecare, pentru că arată că sângele s-a pus în mișcare. Intensitatea culorii acestora este importantă pentru terapeut, pentru că îi indică nivelul de congestionare a sângelui și a forței Qi (dacă de exemplu acestea sunt închise la culoare, înseamnă că sângele a fost blocat pentru o perioadă mai lungă de timp în capilare).


Dacă aceste urme dispar mai greu, faptul este considerat un indicator al unei circulații sanguine defectuoase sau al unei ineficiențe funcționale a organelor din zona respectivă.


Beneficiile terapiei gua-sha

Gua sha poate reduce inflamația, deci este adesea utilizată pentru a trata afecțiuni care provoacă dureri cronice, cum ar fi artrita și fibromialgia, precum și cele care declanșează dureri musculare și articulare.


Una dintre teoriile care explică mecanismul de vindecare utilizând tehnica Gua Sha spune că prin această modalitate de fricționare a pielii se eliberează reziduurile de acid lactic sau uric care rămân în mușchi sau sub piele și ajută la decongestionarea sângelui, ducând ulterior la vindecare. Prin această stimulare, nu doar sângele ar fi ajutat să circule, consideră acești terapeuți, ci și forța Qi


Filosofia Gua Sha susține că în urma fricționării pielii sângele care a stagnat prea mult în capilare este forțat să iasă și să fie înlocuit cu sânge proaspăt, cel vechi fiind reciclat în organism. Totodată este restabilit echilibrul energetic, pentru că și surplusul de energie sau energiile negative sunt eliminate.


Gua Sha este o metodă de terapie similară ventuzelor prin care putem elibera exteriorul, elimina patogenii și debloca obstrucțiile de sânge sau limfă din fascia subcutanată, și totodată obținem un efect de relaxare a fasciei care se găsește în tot corpul inclusiv în organele interne.


Se folosesc obiecte cu o margine netedă pentru a răzui pielea în repetate rânduri până se înroșește pentru a aduce elementele care stagnează la suprafață,ceea ce face ca organismul nostru să metabolizeze și să elimine ”deșeurile” mai repede, rezultând într-o fabricare de celule noi în acea parte a corpului.


Piatra de gua sha poate fi realizată din diferite materiale, precum: jad (o piatră prețioasă, cu efecte calmante pentru piele), cuarț roz (o piatră cu proprietăți calmante, indicată mai ales pentru pielea sensibilă, cu tendințe de rozacee), opal (o piatră despre care se spune că intensifică emoțiile și stimulează creativitatea), obsidian negru (reduce inflamația) sau cuarț albastru.


In scop profilactic :

  • Întărește sistemul imunitar astfel protejând corpul de invazia patogenilor.

  • Îmbunătățește circulația și previme stagnările.


Scop terapeutic:

  • Orice fel de durere, fie acută fie cronică.

  • Febră.

  • Răceală.

  • Imunitate scăzută.

  • Bronșită și astm.

  • Dureri de cap și migrene.

  • Hipertensiune.


Gua sha poate reduce inflamația, deci este adesea utilizată pentru a trata afecțiuni care provoacă dureri cronice, cum ar fi artrita și fibromialgia, precum și cele care declanșează dureri musculare și articulare.


Gua sha poate, de asemenea, ameliora simptomele altor afecțiuni:


Hepatita B

Hepatita B este o infecție virală care provoacă inflamații hepatice, leziuni hepatice și cicatrici hepatice. Cercetările sugerează că gua sha poate reduce inflamația cronică a ficatului.


Migrene

Dacă durerile de cap de tipul migrenelor nu răspund la medicamentele eliberate fără rețetă, gua sha te poate ajuta. Într-un studiu, o femeie de 72 de ani care trăia cu dureri de cap cronice a primit terapia gua sha pe o perioadă de 14 zile. Migrenele ei s-au redus în acest timp, sugerând că această tehnică de vindecare străveche poate fi un remediu eficient pentru durerile de cap. Este nevoie totuși de mai multe cercetări.


Angorjarea sânilor

Angorjarea sânilor este o afecțiune cu care se confruntă multe femei care alăptează. Acesta este momentul în care sânii se umplu excesiv cu lapte. De obicei, apare în primele săptămâni de alăptare sau dacă mama este departe de sugar din orice motiv. Sânii devin umflați și dureroși, ceea ce face dificilă alăptarea bebelușilor. Aceasta este de obicei o afecțiune temporară.


Dureri de gât

Tehnica gua sha se poate dovedi eficientă și pentru remedierea durerilor cronice de gât. Pentru a determina eficacitatea acestei terapii, 48 de participanți la studiu au fost împărțiți în două grupuri.


Sindromul Tourette

Sindromul Tourette implică mișcări involuntare, cum ar fi ticuri faciale, spasme ale gâtului și emisii vocale necontrolate. Potrivit unui singur studiu de caz, gua sha combinată cu alte terapii ar fi putut ajuta la reducerea simptomelor sindromului Tourette la o persoană.


Sindromul perimenopauzal

Perimenopauza apare pe măsură ce femeile se apropie de menopauză. Simptomele includ:

• insomnie

• menstruații neregulate

• anxietate

• oboseală

• bufeuri


În urma acestei manipulări destul de agresive a pielii capilarele se pot rupe și apar vânătăi care pot dura câteva zile. În ciuda acestor neajunsuri, practica Gua Sha a început să devină cunoscută și în cultura vestică, fiind preluată de la comunitățile asiatice imigrante care o utilizează frecvent.


După ședințe se recomandă odihnă și masajul blând al zonelor implicate, pentru a stimula circulația sângelui chiar și după ce „tratamentul” a încetat.

595 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page